Indlæser Begivenheder

Alle Begivenheder

  • Denne begivenhed er allerede afholdt.

Elektromagnetisme og kvanteelektronik

september 21, 2020 | 19:00 - 20:30

Foredrag v/ Lektor Jens Paaske, Niels Bohr Instituttet

Miniaturiseringen af elektriske komponenter er nået til vejs ende. En enkelt transistor på Samsungs seneste microchips måler kun 4 nanometer, altså godt samme størrelse som bredden af en DNA helix eller omtrent 40 brintatomer på række. På disse længdeskalaer har kvantemekanikken for længst gjort sit indtog med Plancks konstant og flydende strømme er blevet til elektroner, som kvantetunnelerer gennem energibarrierer.

I dette foredrag fortæller jeg om vores bestræbelser på at forstå samspillet mellem elektronernes magnetiske og elektriske frihedsgrader i nanoskopiske systemer. Hvad er den elektriske modstand af et brintatom, og gælder Ohms lov forresten stadig? Kan vi gentage Ørsteds forsøg og få en elementarkompasnål til at slå ud under påvirkning af tunnelerende elektroner?

LIMITED EDITION – til arrangementet serveres den til 200-årsdagen bryggede Ørsted øl ”Experimenta”. Øllen har noter af peber og er blevet til i et samarbejde mellem Husbryggeriet JACOBSEN, Carlsberg Laboratorium, Carlsbergfondet og Videnskabernes Selskab.

Detaljer

Dato:
september 21, 2020
Tidspunkt:
19:00 - 20:30

Arrangører

Selskabet for Naturlærens Udbredelse
Videnskabernes Selskab

Sted

H. C. Ørsted Bygningen, Auditorium 1
Universitetsparken 5
Kbh Ø, 2100
+ Google Maps